Hoewel het Instagram, het fotoplatform mooi is voor zelfexpressie, het creëeren van een eigen ( online ) identiteit, vergroten van een support systeem, inspireren en onderwijzen kleven er ook veel negatieve kanten aan het platform. Twee weken lang hield ik bij hoe het mij verging om niet op Instagram te zitten.

Ik hield veel tijd ‘over’

Dat duimpje van mn rechterhand kwam tot rust. En dat niet alleen; ik hield tijd over voor andere dingen. Waar mijn vinger bijna automatisch naar die roze knop ging moest ik nu een aantal keer echt bewust worden van: NEE dit doen we NIET deze week. Een soort ongemak kwam er over me de eerste 2 keer dat ik me hiervan bewust werd. Maar wat ging ik dan doen? Ik zette een muziekje op op Spotify en legde mijn telefoon weer weg. Aan het begin was het even onwennig om bijna voelbaar dat shot dopemine niet tot je te nemen. Maar na 2 dagen werd het een nieuwe gewoonte om na het opstaan een lekkere playlist uit te kiezen en een kop thee te gaan zetten. Het eerste uur van de dag stond er dus opeens muziek op ipv dat ik met mijn hoofd in het beeldscherm hing, kijkend naar het leven van anderen.

Meer dankbaarheid voor wie ik ben en wat ik heb

Het continu zien van anderen die verre reizen maken, prachtige kleren dragen, dingen doen waar jij van droomt doet iets met een mens. Je hoofd kan het interpreteren als ‘zij weten zo hoe te  genieten, zij krijgen het continu voor elkaar alles uit het leven te halen’. Dit veroorzaakt gedrag waardoor we onszelf continu vergelijken met anderen, wat in veel gevallen lijdt tot negatieve emoties. Wat ik hier graag over uit wil leggen zijn de volgende dingen:

Omstandigheden buiten jezelf creëren niet je gevoelens. Dus iemand anders die een fijne vakantie heeft, een grote verlovingsring of een succesvol bedrijf heeft niks te maken met het feit of zij geluk ervaren. Het zijn hun gedachten die uiteindelijk bepalen of zij gelukkig zijn. Dus wil jij wat een ander heeft dan is dat omdat je DENKT dat als jij dat ook zou hebben je gelukkiger zou zijn dan je nu bent. En dat je dan een waardevoller persoon zou zijn. Wat werkelijk bepaalt of jij geluk ervaart zijn je gedachtes.

Meer in het NU

Door niet op Instagram te zitten keek ik niet naar de levens van anderen en kon ik kort gezegd hun level van geluk niet interpreteren of vergelijken met dat van mezelf. Even voor de duidelijkheid; dit doet je brein bijna automatisch op dit platform.

Ik durfde weer creatief te zijn

Deze ervaring wil ik meteen graag toelichten met een voorbeeld. Ik heb een vriendin die fotograaf is en ze zei eens; ‘Ik had allemaal leuke ideeën. Maar nu zie ik op insta dat anderen dat al doen.’ Dit zette me zo aan het denken. Zij zit als fotograaf in haar ‘bubbel’ Dit kan natuurlijk voordelen hebben om zo op de hoogte te blijven van ontwikkelingen uit het vak en ook ter inspiratie. Maar als het je onzeker maakt omdat anderen misschien meer ervaring hebben, grotere opdrachten om maar wat te noemen, dan is het natuurlijk zonde. Maar wat me het meest opviel hieraan was dat ik haar idee prachtig vond. ( even voor de uitleg ) Zij verzamelt een superleuke garderobe die klanten die een shoot bij haar boeken mogen aantrekken op de foto. Zo zorg je voor een bepaalde sfeer. Nu had ze een paar nieuwe items waar ik meteen helemaal verliefd op werd. Maar zij was al niet meer zo enthousiast want ze had inmiddels ook andere fotografen die soortgelijke outfits ‘aanboden’ gezien op insta. Maar ik had die helemaal niet gezien! Wat ik hier dus mee wil zeggen.. Je zit in je eigen bubbel en daardoor denk je dat iedereen met hetzelfde bezig is. En dat is niet zo.

Ik realiseerde me dat ik hetzelfde heb met schrijven. Als ik een leuk onderwerp bedenk om over te schrijven kom ik dit geheid tegen die week op Instragram. Want zo werkt je mind nu eenmaal. Als jij zwanger wil worden zie je overal zwangere vrouwen en als je verliefd bent op iemand die in een rode auto rijdt.. precies. Dan zie je overal rode wagentjes. Een periode detoxen van Insta is dus echt verfrissend voor je brein, je creativiteit en je zelfvertrouwen.

We willen allemaal een creator zijn en dat mag!

Sadguru legt in deze video uit dat we allemaal een creator zijn ipv een stukje van de creation. Tenminste; als we onze overactieve mind het leven niet laten overnemen. Als jij zodra je iets bedenkt denkt; dit kan niet, dit lukt niet, dit gaat niet. Dan blokkeer je je flow. Dan blokkeer je het creatie proces. Hiervoor is het nodig dat je je emoties weet te regulieren die zorgen voor ‘onzekerheid, angst en piekeren’  Instagram is het platform voor advertising door middel van creatie. Wanneer jij zonder doel op rond hangt op dit platform kun je er dus van uitgaan dat dit slopend is voor je emoties want bij elk profiel dat iets tentoonstelt dat jij ook graag zou willen hebben / doen komt de mind in actie: ‘Dit lukt jou niet, dit heb jij niet, dit wordt erg lastig, diegene doet dit dus al’ Je mind wil jou beschermen tegen gevaar maar voorkomt met dit soort gedachten dat jij überhaupt in je creatieve proces komt.

https://www.youtube.com/watch?v=bM9BXu9lPZ0
Hoe gebruik je Instagram wel:

Houd je eigen WHY voor ogen en je eigen doel. Zoek je inspiratie voor een leuke reis? Dan volg je een aantal bloggers die van reizen weten dat past binnen jouw budget. Of ben je je huis aan het verbouwen: volg een paar leuke styling bloggers, zij komen vast met goede inspiratie. Maar baal je even omdat jij op dat moment geen geld hebt voor een reis of ben je huis zat maar niet van plan hier op korte termijn iets aan te doen? Kijk dan niet naar dit soort profielen. Vergaap je niet aan het leven van anderen.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *