Sadhguru

Hoe ik hem voor het eerst tegenkwam? Eigenlijk pas vrij laat als ik erover nadenk. Ik had een heerlijke vakantie gehad met Bob in India en vloog in mijn eentje door naar Bali voor nog een paar weken voor mezelf. Ik had net besloten het presenteren op TV te stoppen en wist niet zo goed wat ik nu wilde gaan doen. Ik hoopte daar in Bali antwoorden op te vinden. Nadat ik door de Douane was gegaan op een vliegveld in India liep ik een boekenwinkeltje in. Ik was een beetje verdrietig omdat Bob en ik alle 2 een andere kant van de wereld op vlogen maar was enorm gemotiveerd deze tijd ook echt optimaal te gebruiken, hongerig bijna naar handvatten om inzichten te krijgen. Daar lag het boek, in dat boekenwinkeltje op het vliegveld. ‘A YOGI’s GUiDE TO JOY’ van Sadhguru. Wat deze guru uit India in mijn ogen uniek maakt is dat hij zijn verhalen simpel brengt, met humor maar tegelijkertijd glashelder en lekker confronterend. Wat me ook heel erg aanspreekt is dat hij een verhalen verteller is en komt met levendige anekdotes en voorbeelden. Hij heeft een missie; dat is jou de sleutel aanreiken voor een bevrijd en gelukkig leven. Want, zegt hij; alles wat je ervaart creëer je zelf. Pijn, genot, geluk, kwelling, het gebeurt allemaal van binnen. Dus de oplossing voor alle problemen moet je zoeken buiten jezelf maar in jezelf. Deze visie heb ik eigenlijk, zeker afgelopen jaar, tot mijn lijfspreuk gemaakt en herhaal dit elke ochtend een aantal keer onder de douche. Thema’s waar Sadhguru graag op in gaat zijn:

  • Leven in het NU
  • Niet bang zijn om te falen
  • Manage je mind

    Bekijk hier een video van Sadhguru als het je interessant lijkt.

Maya Angelou

Ik leerde het werk van Maya Angelou kennen toen ik op een avond twee jaar geleden besloot dat ik de deur uit moest. In de Balie op het Leidscheplein was een docu/filmvoorstelling tijdens Black Achievement Month te zien en er zou een film over het leven van Maya Angelou te zien zijn. In een zaal met voor het grootste deel vrouwen zocht ik naar een lege stoel, er was er nog eentje helemaal vooraan. Vanaf moment één maakte deze vrouw een weergaloze indruk op me. Haar stem, de vibratie in haar stem, haar stijl en maniertjes en hoe ze praatte. Het was een stem van wijsheid en kracht. ( ergens deed haar stem en stijl me ook ontzettend aan mijn oma denken wat ik wel heel prettig vond ) Ze laat soms even pauzes vallen tussen haar zinnen door, ze denkt dan even na om met wijsheid aan de volgende zin te beginnen. Je stem gebruiken, je laten horen, gehoord worden, je uitspreken. Het zijn thema’s waar ik ook mijn hele leven al mee speel. Ik heb eens een hologram laten maken op basis van mijn geboortemoment en daar kwam uit dat ik iets met mijn stem moest doen in dit leven die raken aan bovenstaande. Laat je horen. Maya Angelou heeft me op verschillende manieren geïnspireerd door alle verschillende dingen die ze deed. Ze schreef gedichtenbundels, was zangeres, actief bij de burgerrechtenbeweging, werkte samen met Marten Luther King en Malcom X, was journalist, danseres en vrouwenactivist. Hoe vaak ik in mijn leven heb gehoord dat je uit moet blinken in 1 ding en daarvoor moet gaan ( en daardoor neit kon kiezen ) en hoe deze vrouw dat gekke idee in 1 avond onderuit haalde, daarvoor ben ik haar dankbaar. Een van haar beroemde gedichten heet ‘Caged Bird’ en gaat over vrij zijn. Hoe toepasselijk.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.