Een bloem plukken op Lombok, om te kunnen drogen voor thuis. Schelpjes rapen van het strand, vlaggetjes uit Bali en een armbandje uit Peru. Het is maar een wilde greep van souvenirs die ik over de wereld heen verzamelde. Wie bij mij thuis naar binnenwandelt kan zien dat ik gek ben op het mee brengen van herinneringen van mijn reizen.

Voor degene onder ons die graag op reis gaat zal dit verhaal herkenbaar zijn. Je trekt door dorpen en steden en probeert zoveel mogelijk prikkels in je op te nemen. De indruk die je opdoet wordt bepaald door alle kleuren, talen en geuren die je met heel je hart inademt. Het liefst stop je overal wat van in je rugzak, voor thuis. Zodat als de dagen in je eigen leven zich weer aaneen schakelen, je even een ‘potje’ geluk open kunt trekken. De geur van Bali, India of Afrika diep op kan snuiven en je weer teruggevoerd wordt naar het geluk van toen.

Toen ik een mail kreeg van mijn oom, die op dat moment in Egypte zat, waar hij een hulpactie was gestart voor een lokale ondernemer, was ik meteen enthousiast. Hij heeft in zijn leven ontzettend veel ervaring opgedaan als ondernemer en directeur en nu zat hij in Egypte. Niet voor zijn eigen bedrijf maar als vrijwilliger om zijn kennis te delen in een land waar daar veel behoefte aan is.

Ik was onder de indruk van zijn verhaal. Door de ontwikkelingen afgelopen jaren zijn er politieke en sociale spanningen. Er zijn regelmatig demonstraties en vorig jaar werd er geschoten in een drukke badplaats. Gevolg: toeristen blijven weg. Er waren plots nog maar zo weinig toeristen in Egypte dat dit ernstige gevolgen heeft voor ondernemers en grote hoeveelheden gezinnen. Toeristen die altijd hun hart ophaalden in de Soeks op zoek naar lampen, tapijtjes en oosterse snuisterijen voor thuis bleven weg. Veel huishoudens leven van de inkomsten van de markten. Er wordt pas weer een nieuw tapijt geweven als er ook eentje verkocht is anders ontstaan er enorme overschotten.

Mijn oom zette zich in voor een weverij die lokaal mooie kilim’s produceert. Het speciale aan deze weverij is dat zij werk biedt aan vrouwen die gezinshoofd zijn. Hun mannen zijn werkloos, drugsverslaafd of zitten in de gevangenis. Met het maken van deze kilim’s en het geld dat ze eraan verdienen moeten deze vrouwen dus hun gezin onderhouden.

Geïnspireerd door dit verhaal heb ik 10 kilims afgenomen. Zelf heb ik inmiddels een prachtig groot tapijt in mijn huis liggen en ik geniet er elke dag van! Ik heb er nog een paar over. Weet wel: het is echt een lezers deal; ik heb de kleden voor inkoopprijs te koop. Als je in de winkel gaat zoeken zul je het zien. Als je na het lezen van dit verhaal en bekijken van de foto’s ook geïnspireerd bent en er graag een wilt hebben neem dan contact met me op! Ze zijn handgeweven wol in combinatie met katoen, dubbelzijdig en gaan een leven lang mee! In overleg kunnen ze worden bezorgd tegen extra kosten. Anders bekijken of afhalen op afspraak. 

Er zijn nu nog 8 kleden:

90×130 cm = 180,00

100×200 cm = 240,00

200×300 cm = 390,00

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.