De Utrechtse Aiman is van alle mensen die ik ken het minst goed samen te vatten. En dat vind ik prachtig. Hij zou een hoofdrol verdienen op dit platform. Als Not Able To Label ooit in de merchandise gaat en kettinkjes met NotAbleToLabel gaat produceren hang ik het eerste exemplaar graag om Aimans nek.

Not Able To Label

Aiman Hassani, als kind van Marokkaans – Nederlandse ouders kreeg hij van beide culturen veel mee. Een aantal jaar geleden pakte hij zijn spullen en vertrok naar New York om film te studeren. Nu is hij terug in Utrecht en hard op weg als filmproducent en filmmaker.  organiseert  zijn eigen filmfestival, spreekt op TEDx. Hij heeft nog een jetlag want hij is net terug uit LA voor onderzoek naar het maken van een Game. Hij hij runt een bedrijf in webdesign en games en heeft een Non Profit Organisatie waarmee hij aandacht probeert te vragen voor diversiteit.

The Village

Als we afspreken voor dit interview in The Village is het Aiman die meteen zegt. “Wat leuk hier, ik woon hier al zo lang maar ben er nog nooit geweest, ik dacht dat hier alleen maar hipsters kwamen.” Ik weet niet wat ik hoor. “En wat ben jij dan? Zit je nou te labelen? ”, werp ik hem grappend toe. “RAAK!” zegt hij terwijl hij lachend zijn schouders ophaalt en de zaak in zich opneemt. “Misschien ben ik ook wel een hipster. Ik ben van alles en van alles niet.” Heerlijk. En daarom zijn we hier. De kop is eraf en het ijs is onmiddellijk gesmolten als ik onbewust een wolk zeep uit zijn baard veeg. “Ehh sop in je baard”, grinnik ik. ‘Klopt’, zegt Aiman. ‘Ik kom echt net uit de douche. Goh, wat een lekker begin’, zegt hij lachend.

Dat hij zelf nogal divers is blijkt wel. Maar Aiman heeft een hele duidelijke missie: “Iedereen is uniek en heeft een unieke beleving en een eigen verhaal. Dát wil ik terugzien in films. Meer diversiteit, meer kleur. Een echte afspiegeling van onze diverse samenleving. Men heeft de neiging steeds een beetje hetzelfde te willen maken.”

Hij voegt daad bij woord als hij eind augustus op de proppen komt met zijn eigen film: “12 Angry Arabs.” Een duidelijk statement: ‘meer kleur in de filmwereld’. Als de film straks online gaat verwacht hij wel wat commotie. Aiman: “Dat komt door het onderwerp en de relatie met Arabs en Wilders. Maar dat is goed; ik ben er klaar voor.”

[thb_gap height=”10″]

12 Angry Arabs

Meer rollen voor mensen met een gekleurde huidskleur. Dat was een belangrijke reden voor Hassani om de film te maken. Met deze motivatie regisseerde hij 12 Angry Arabs waarin de rollen door Arabische mannen worden vertolkt. Het is geïnspireerd op de klassieker 12 Angry Men, waarin een jury moet beslissen over de uitspraak van een jongen die zijn vader misschien vermoord zou hebben. In 12 Angry Arabs bestaat de jury uit twaalf beledigde Arabische leden.

[thb_gap height=”10″]

aiman-pic

Photo by Keef Williams

[thb_gap height=”10″]

Young TedX Stage

Ik leerde deze duizendpoot kennen in Tivoli Vredenburg toen ik verslag deed van de Young TEDx. Daar blies hij mij én honderden mensen van hun stoel met zijn innemende energieke en pakkende TED Talk. Met humor en vol herkenbare situaties rolde er prachtige metaforen over zijn lippen ( kijk zelf maar ) en besloot hij het leven te koppelen aan een Blauwe Walvis. Hij werd onmiddellijk uitgenodigd voor de ‘grote mensen’ TEDx op een volgend podium met nog veel meer publiek.

Hoe krijg jij zoveel dingen voor elkaar, jouw dag bestaat ook maar uit 24 uur toch?

Aiman: “Je moet heel simpel denken en ook echt beseffen: doe ik wat ik leuk vind? Ik heb succes voor mezelf moeten herdefiniëren. Voor mij veranderde mijn houding door me te realiseren “Ik hoef niks meer dan ik nu ben” Dat heeft me zo’n gevoel van vrijheid gegeven. We zitten in een “Momentele maatschappij”. Van succesje naar succesje, het is zo leeg. Het gegeven van succes is dat je meer gaat doen waar je van houdt. Ik heb een missie en ben elke dag blij dat ik daarvoor mag gaan.”

[thb_gap height=”10″]

TedX Aiman Hassani

Foto by Herre Vermeer

[thb_gap height=”10″]

Meer weten over Aiman Hassani? Bekijk zijn hier zijn website.

[thb_gap height=”30″]
(Visited 30 times, 1 visits today)