Anwar van Naerssen; “Als kind snapte ik het al niet: ‘waarom doen mensen onaardig tegen elkaar?’ Toen ik meer ging lezen over het boeddhisme en yoga begreep ik dat ik me hierin thuis voelde. Leren over verdraagzaamheid, liefde en compassie. Het prikkelt bij me wat er al in zat.” Als yogaleraar in Utrecht mag hij die boodschap nu dagelijks met mensen delen.

“Yoga doe je samen en ik mag daar een gids in zijn.”  Anwar van Naerssen ziet niet zoveel in de hectische wereld van competitie en ego’s. Dat mensen onaardig zijn tegen elkaar begrijpt hij niet. “Het is onnodig. Ik zie bij onaardigheid juist het ongeluk van de ander en probeer daar compassie voor op te brengen. De ene situatie vraagt daarin iets meer uitdaging dan de andere.”

[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1954″][thb_gap height=”10″]

Vriendelijkheid is geen zwakte maar een kracht

Anwar groeide op in Utrecht en verhuisde daarna voor 17 jaar naar Amsterdam. Nu is hij weer terug in de Domstad en geeft op verschillende plekken in de stad yoga. Volgens hem heeft het beoefenen van yoga en het bestuderen van het boeddhisme geholpen eruit te laten komen wat hij al in zich had. “Ik herkende veel in het werk van de Dalai Lama. Zijn werk: ‘De kunst van het geluk’ vond ik heel toegankelijk. Het is een mooi proces als je je ergens zo in kunt vinden, dat voelt als thuiskomen. Ik vond herkenning en erkenning in iets dat ik van kinds af aan al gevoeld had. Het is een kracht om vriendelijk te zijn, geen zwakte.”

“Na veel verdieping in het Boeddhisme en meditatie begon ik met Body Balance en daar zat ook een meditatie moment in. Dat sprak me aan, dat je meditatie kan verbinden met een fysieke beoefening. Ik ben van daaruit een workshop yoga gaan doen. Yoga helpt ons weer terug te komen in het moment. Want door de toestroom van alle informatie en de snelheid van het leven hebben we een grote behoefte aan rust. Yoga en meditatie helpt je terug te keren in het nu en te ervaren dat er niets mis is op dit moment. Toen ik erachter kwam wat yoga voor mij kon doen besloot ik dat ik hierin echt wilde gaan groeien. Ik volgde een leraren opleiding en na 300 uur trainen en oefenen mocht ik les gaan geven.”

Yoga gaf kracht tijdens het afscheid van mijn vader

“Afgelopen jaar overleed mijn vader. Dat heb ik van heel dicht bij mee gemaakt. Ik wilde er elk moment dat mogelijk was voor hem zijn. In de verzorging maar ook mentaal. We voerden gesprekken over het leven. Ik vond heel veel steun in yoga, hierdoor kon ik dit proces met mijn vader op een waardige, mooie manier samen met hem doorstaan.”

[thb_gap height=”10″][thb_image full_width=”true” image=”1966″][thb_gap height=”10″]

“Als Yogadocent ben ik een gids in iets wat we samen doen. Door ons fysiek in te spannen ervaren we daarna ontspanning en een rust die er altijd al was onder alle onrust. Vinyasa betekent ‘iets op de juiste plaats zetten’ in het Sanskriet. Het is mijn bedoeling om onszelf in het nu te zetten met de houdingen van yoga en zo te kunnen ervaren dat er in het huidige moment meestal niets mis is. Het is een groot goed om dit met anderen te mogen delen! Door het bestuderen van de Boeddhistische psychologie en vormen van meditatie als ook het werk van Eckhart Tolle en Jiddu Krishnamurti leerde ik dat het niet gaat om één bepaalde vorm maar groeien naar een vorm van leven die het best bij jou past.” 

[thb_gap height=”10″][thb_image full_width=”true” image=”1976″]

Eckhart Tolle en de Dalai Lama

[thb_gap height=”10″]
[thb_gap height=”10″]

Gratis yoga voor iedereen

Afgelopen zomer gaf Anwar een aantal keer gratis yogales in het Wilhelminapark in Utrecht. “Ik wilde mensen uitnodigen om in te stappen op een laagdrempelige manier. Dit initiatief vond ik mooi om mensen kennis te laten maken met yoga. Iedereen wil graag iets doen met de kwaliteiten die hij bezit en ik merk dat hierin mijn bestemming ligt. Het gaat me niet om de aantallen maar het is natuurlijk wel een wens om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te laten ervaren hoe het is om meer in het moment te leven.”

[thb_gap height=”10″][thb_image full_width=”true” image=”1983″][thb_gap height=”10″]

Anwar over Not Able To Label

“Kunnen we zonder labels? Getalenteerd, creatief, mooi, open vizier: allemaal woorden om iets te benoemen. Labels. Muziek erbij, kopje koffie. Een gevoel dat wordt overgebracht. Labels. Hoe wil je dat wat zonder woorden is communiceren? Een moment van stilte in de geest. Een moment zonder de telefoon in mijn hand. Een gevoel zonder de behoefte om het vast te leggen en te delen? Zodra we iets benoemen is het weg. Het loslaten van labels is een beoefening die je verder kunt trainen.”

[thb_gap height=”10″]
[thb_gap height=”10″]

Anwar van Naerssen geeft Yoga bij yogautrecht.nl en het http://www.betaalbaarsporten.nl/Newstyle Body&Mind centrum in Utrecht.

[thb_gap height=”30″]
(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.