‘The poor man’s Galapagos’ — is wat je grappend hoort over de eilanden voor de kust van Paracas, Peru’s Ballestas Eilanden. Het stadje zelf heeft ogenschijnlijk niet veel te bieden. Toeristen komen graag naar oase stadje Paracas om een tripje te maken naar deze eilanden om het ‘wildlife’ van Peru te spotten. Het was even gek opkijken. We stappen de bus uit een paar uur ten Zuiden van Lima en wandelen opeens over een bijna verlaten boulevard. Een prachtige zonsondergang wacht daar op ons terwijl een aantal pelikanen relaxed ronddobberen voor de visserbootjes.

[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1913″][thb_gap height=”20″]
[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1911″][thb_gap height=”20″]

Alsof we zo het doek van een schilder inlopen, zo vormen deze entourage, kleuren, de zilte warmte het prachtige decor van Paracas. We worden aan alle kanten toegeroepen door souvernir verkopers. Het duurt niet lang want als ze zien dat we alleen oog hebben voor de zon en de vogels ploffen ze rustig weer terug op hun stoel. Een vrouw van een jaar of 40 in een heel kort jurkje staat dansen voor een cafeetje met een Pisco Sour (Peruaanse borrel ) in haar hand. Ze gebaart ons haar kant op te komen en mee te ‘partyen’. Dat mijn travelbuddy al heupwiegend naar de zon had staan kijken op de latin deuntjes die de boulevard over galmen, had blijkbaar haar goedkeuring kunnen verdragen. Ze is vastberaden ons te betrekken in haar zuipfeestje. Normaal niet zo’n probleem maar zodra de zon onder is, zakt de temperatuur ook meteen als een baksteen. Die backpack op je rug beperkt je dan toch ietwat in je vrijheid. Eerst maar even installeren.

[thb_gap height=”20″]

We slapen bij Backpackershostel Willys House. Hoe koninklijk hehe. Geen toeval zou je denken, aangezien mijn reisgezelschap nogal koningshuis minded is. Ze zelfs koektrommels met Beatrix 🙂 Ieder z’n dingetje. Wij dus op weg naar Hostel Willys House. We beloven de dame zo terug te keren en deze oase met haar leeg te borrelen. Dat vindt ze fijn. Bij Hostel Willy spreken ze ook geen Engels. Nergens in het land. En wij geen Spaans. Levert mooie taferelen op. De simpelste dingen kosten grootste moeite. Soms jammer en soms geinig.

[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1855″][thb_gap height=”20″]
[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1857″][thb_gap height=”20″]
[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1858″][thb_gap height=”20″]
[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1908″][thb_gap height=”20″]

Ik spot even een slappe cactus-niet-zo-erectus terwijl we inchecken en moet daar even mee op de foto. Het hostel is aan te raden. Lekkere bedjes, prima wifi en een gezellige gezamenlijke ruimte waar je kunt tafelvoetballen, hangen, tafeltennissen en er staan spelletjes en boeken in de kast. Als we terug wandelen over de boulevard om onze beloften in te willigen, zien we dat onze nieuwe vriendin vermoeid voor zich uit kijkt. Op het tafeltje voor haar staan een aantal halve drankjes. Ze blaast sloom een krul uit haar gezicht. We zijn te laat denk ik..

[thb_gap height=”20″][thb_image full_width=”true” image=”1853″][thb_gap height=”20″]

Wij gaan een hapje eten bij MITCH. Een supergezellig ingericht restaurant een stukje verderop. Heerlijk sfeertje en grappige tafeltjes waar je op krukjes rondom de tafel knus kunt borrelen en tafelen. De obers zijn leuk en doen hun best een praatje te maken. We doen ons tegoed aan de wraps en GT’s. Een echte aanrader om daar even Latin Americano sferen te proeven.

[thb_gap height=”20″]

’S ochtends nemen we een speedboat voor een trip naar de Ballestas Eilanden. We betalen ongeveer 30 Soles ieder. ( 10euro ) De boot wacht wel een poosje in de haven tot ie – echt – echt? – nee nog 10cm vrij – tot hij he-le-maal volzit. Dan gaan we. Vingers crossed want ik kan een klotsende oceaan soms slecht verdragen.

De eerste stop is bij de beroemde Canelabra Geoglyph. Het figuur van 150 meter hoog en 50 meter breed is een beetje een mysterie. De ons Engels talig beloofde gids legt het wel uit maar hij praat zo snel en eigenijk horen we alleen maar Spaanse klanken. Ach dan maar even opzoeken; het is echt een raadsel. Op deze website vind je mooie theorieën. http://www.ancient-origins.net/ancient-places-americas/mysterious-prehistoric-geoglyph-paracas-candelabra-002203

[thb_gap height=”20″]
[thb_image full_width=”true” image=”1844″][thb_gap height=”20″]

Na nog een half uur varen komen we dichter bij de Ballestas Islands. Een prachtige groep rotsen en arcadebogen voor ons worden steeds duidelijker zichtbaar. Een geur die ik echt alleen herken uit Artis dringt je neus in. Het is echt prachtig. Een enorme hoeveelheid vogels kwettert boven ons in de lucht. Als we nog dichterbij komen realiseer je je: deze rotsmassa hier voor me is helemaal bedolven onder een prachtig dierenrijk dat ik van mijn leven nog niet heb gezien. Binnen enkele minuten zien we enorme groepen pelikanen. Moeders die hun kids voeden, vaders die de zee in duiken en zich droog schudden. Verderop zeeleeuwen die elkaar toebrullen. Als we langsvaren steken ze grappig hun koppies de lucht in alsof ze even poseren. Zou het echt?

[thb_gap height=”20″]

De gids wijst ons op zeesterren geplakt aan de randen van de rotsen. Een stuk verder een paar pinguïns! Ze zien er wat warrig uit met hun haren alle kanten op maar pinguins in het echt, (wild) dat is sowieso gewoon te gek. De zeeleeuwen zijn wel echt een beetje mijn favoriet. Als we net iets te dichtbij komen met ons bootje en jan en alleman driftig foto’s wil maken brullen er een aantal zeeleeuwen even zo hard van zich af dat een man met selfiestick van schrik achterover struikelt in de boot. hihi.

[thb_gap height=”20″]
[thb_image full_width=”true” image=”1851″][thb_gap height=”20″]
[thb_image full_width=”true” image=”1846″][thb_gap height=”20″]

Deze eilanden zijn zeer goed beschermd en na een kwartier varen we weer verder om de dieren weer met rust te laten. Ik heb nog nooit zoveel prachtige dieren in het wild bij elkaar gezien in hun eigen habitat. Prachtig. Het is echt echt aan te raden voor ieder die niet getraumatiseerd is door Hitchkocks film “Birds”.

[thb_gap height=”30″]
(Visited 6 times, 1 visits today)