Puck: “Elke tas is uniek”

Puck Design

Het is een stoere verschijning. Puck Smaal, 28 jaar en ontwerpt unieke tassen voor haar eigen lijn PUCK! en BAAS! Niet alleen vanwege die prachtige eigengemaakte leren tas om haar schouder valt ze op. Met haar blonde haren en vrolijke lach is ze een mooie verschijning. Als we aan een koffie nippen op het terras van Luc. vertelt ze over haar liefde voor tassen, Utrecht en haar drive om te ontwerpen.

Puck: “Als klein meisje was ik het liefst aan het creëren. Op de Friese stranden speuren naar mooie schelpen voor kettinkjes of versieringen. Of ik was bezig met het verzamelen van oude tasjes of sjieke shoppingbags via mijn moeders vriendinnen of collega’s. Op vakantie in Frankrijk struinen over brocantes om oude tasjes op de kop te tikken was een vast ritueel.”

Lachend gaat ze verder: “Maar als kind uit een nuchter Fries gezin stak mijn vader een stokje voor die verzameldrift. Vader zei: “Zoveel tasjes heb jij helemaal niet nodig. Je kamer staat helemaal vol. Als je een tasje koopt vanaf nu, doe je er ook maar eentje weg.”

Puck: “Mijn vader had gelijk, ik heb zoveel tasjes niet nodig maar mijn liefde voor tassen en om met tassen bezig te zijn was niet weg te denken. Toen ik later ging studeren in Utrecht waren thema feestjes op de studentenvereniging vaste prik. Één groot feest, al die verschillende thema’s en kostuums. Maar veel te duur om elke keer iets nieuws aan te schaffen. Ik ging zelf in de weer met goedkope stoffen en gebruikte daarvoor gewoon mijn fantasie en creativiteit. Ik ging aan de slag met allerlei materiaal en tekende mijn ontwerpen uit de losse pols. Zo ging ik eens met een geheel zelfgemaakte jurk naar een feest. Daarop kwamen zulke leuke reacties. In de winter maakte ik sjawls, van die hoge kolsjawls. Vriendinnen wilden er ook wel één en dus toog ik naar de markt op zoek naar wol. Het begon te kriebelen, ik wilde er meer mee doen. Het omslagpunt kwam toen ik een naaimachine kreeg van mijn moeder en leren lapjes bestelde waar ik mijn naam op schreef. Zo creëerde ik mijn eigen label PUCK.”

[thb_gap height=”20″][thb_image alignment=”center” image=”1325″ img_size=”200×200″][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”20″][thb_image alignment=”center” image=”1350″ img_size=”200×200″][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”20″][thb_image animation=”animation left-to-right” alignment=”center” image=”1348″ img_size=”200×200″][thb_gap height=”15″]

We zijn haar vader dankbaar voor de les in haar jonge jaren want dit zette Puck later aan het denken. Het moedigde haar passie voor tassen eigenlijk alleen maar aan. Als ze ze dan niet allemaal zelf kon houden dan moest ze ze maar verkopen. En zo ontstond uit een passie voor tassen een talent om te creëren met een hoger doel; het maken van haar eigen tassen voor anderen.

Puck: “Het was even stoeien want ik moest alles zélf uitzoeken. Via filmpjes op Youtube heb ik mezelf kundig gemaakt op de naaimachine. Bij elke tas leer ik weer iets nieuws. Het leer dat ik opkoop is restleer. Dit maakt het extra bijzonder want elk stukje leer is van een ander beest geweest en heeft een eigen leven gehad. De dieren, (Puck werkt voornamelijk met koeienleer) hebben hun eigen kenmerken in hun huid en dat zie je terug in de tassen. Ik vind het belangrijk dat mensen blij zijn en zich helemaal kunnen vinden in de tas die ze bij mij bestellen. Het moet echt hun nieuwe lievelingstas worden. Mijn handen hebben eraan gezeten, mijn werk en creativiteit zit erin, dus ik wil dat de drager en ik er alle twee gelukkig van worden. De grootste beloning is de glimlach op t gezicht van degene die hem krijgt, want dat maakt mij ook blij.”

Puck, wat zou je anderen mee willen geven die geïnspireerd zijn geraakt door jouw verhaal?

Puck: “Als je iets ontdekt wat je heel erg leuk vindt, bijt je er dan in vast. Ga ervoor! Het is zo gaaf als iets waar jij hard aan hebt gewerkt  goed wordt ontvangen. Wees niet bang om op je bek te gaan, dat hoort erbij! Doorgaan en vertrouwen op je gevoel. Je bent dan aan je eigen droom aan het werk en dat is een heerlijk gevoel.”

Hoop je Puck een keer tegen te komen in de stad? Ze speurt elke zaterdag de markt af op zoek naar leuke stoffen of nieuwe ideetjes. Ze eet graag een haring of makreel bij de viskraam en je mag haar wakker maken voor een massage of een goede fles wijn. Verder is ze voor een borreltje te vinden bij Stathe of het Gegeven Paard. 

Puck volgen? Dat kan op www.puckdesigns.nl

[thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”30″]
(Visited 6 times, 1 visits today)