Rondslenteren in Antwerpen

Door Niki Wijnen

Wanneer je een paar dagen even lekker weg wilt, niet al te veel wilt doen. Een beetje rondwandelen, neuzen in antiekwinkeltjes en alleen maar lekker wilt eten en cocktails wilt nippen dan is Antwerpen een uitstekende keuze! Station Antwerpen

Eerste tip, ga naar Antwerpen met de de trein, alles is op loopafstand van elkaar en je begint dan gelijk bij eén van de mooiste gebouwen van Antwerpen, het Centraal Station. Het prachtig verbouwde station telt 14 perronsporen verdeeld over 3 niveaus. En door de renovatie is het een prachtige combinatie van oud en nieuwe architectuur geworden! Het centraal station wordt door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd! 

Tijdens de treinreis heb je genoeg tijd om op verschillende blogs te lezen wat de hotspots zijn van het hippe Antwerpen. Aan inspiratie dus geen gebrek, maar de leukste (geheime) plekjes van een stad krijg je toch vaak alleen maar te weten via de locals. Na nog geen 5 minuten in het eerste eettentje aan de praat geraakt met een leuke Antwerpenaar die al “geheime” plekken heeft uit getekend op de stadsplattegrond. Deze tips hebben voor heerlijke dagen in Antwerpen gezorgd en moeten natuurlijk gedeeld worden: 

#Tip1: Marnixplaats
In wijk ‘Het Zuid’ vind je statige herenhuizen, wijde boulevards en mooie pleinen. Kunstliefhebbers halen hun hartje op dankzij de vele kunstgalerieën en musea. Ook fashionistasch kunnen zich hier uitleven, want leuke winkels in overvloed. Een leuk pleintje of misschien beter omschreven als grote rotonde in wijk Zuid, is de Marnixplaats. Rondom liggen allemaal leuke eettentjes.  

Fiskebar
Op alle blogs over Antwerpen al te vinden, een hip visrestaurant. Een hotspot waarbij je de heerlijkste soorten vis voorgeschoteld krijgt in een vintage omgeving, voor een redelijk betaalbare prijs. Het is wel aan te raden om hier te reserveren, want het is elke avond druk! Wil je toch op de bonnefooi gaan, maar is er geen plek? Ze hebben een deur verder ook een “zusje”: de Østersbar.
http://fiskebar.be/ 

Soul
Op het eerste gezicht een “klein koffiebarretje” met een warme serene omgeving, waar simpele maar heerlijke zelfgemaakte lunch gerechten op de kaart staan. Wat leuk is dat je onder in het cafe ook naar de kapper kunt gaan. En dat je boven verschillende loften, appartementen of studios kunt huren als je wilt overnachten in Antwerpen!
http://www.thesoulantwerp.com

Vitrin
Een cafeetje met een houten interieur, erg populair onder de artistieke doelgroep van Antwerpen. Voor cappuccino’s en lekkere aperitief na het werk!
http://www.vitrin.eu/

Soho
Een leuke zaak waar je terecht kunt voor een biertje of een glas wijn van goede kwaliteit en combinatie met en kleine tapaskaart!
http://www.bar-soho.be

Soul Antwerpen Fiskebar Antwerpen Vitrin Antwerpen Soho Antwerpen

In de buurt van Marnixplaats, maar niet aan de rotonde ligt het gave concept Plein Publiek! Een groots, hip maar romantisch binnenplein met een groene serre waar ruimte is voor kunstenaars en start-ups en het gezellige café congé, komt iedereen aan zijn trekken. Je kan er dagelijks terecht voor een heerlijk bord eten, originele cocktails, een voorstelling, dansavond of tentoonstelling. De uniek uitgelichte modernistische gevels, balkons en trappenhallen dompelen je onder in een fantastische ongeziene sfeer. In een woord: adembenemend!
http://pleinpubliek.be/

Plein Publiek Antwerpen Plein Publiek Antwerpen Plein Publiek Antwerpen Plein Publiek Antwerpen

#Tip 2:  Fancy cocktails nippen
Cocktails at NINE
Naast de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ligt het stijlvol ingerichte Cocktails at NINE. De creatieve (en goed uitziende) bartenders maken heerlijke cocktails in fancy glazen en iedere cocktail heeft zijn eigen finish and touch! Als je nieuwe en sofisticated-cocktails wilt drinken ben je hier aan het juiste adres!
Lijnwaadmarkt 9
www.cocktailsatnine.be

Brasserie Appelmans – Absinthbar
Zoveel verschillende cocktails met absinth, maar ook als je geen fan bent van dit drankje is dit een leuke plek voor een borrel. Lekkere muziek, speciaal geselecteerd door de Appelmans DJ’s en keus uit meer dan 50 verschillende cocktails.
Papenstraatje 1
www.brasserieappelmans.be

#Tip 3: Geen cocktails maar wel heel leuk: 
Café d’Anvers, dit is een discotheek met een gave sfeer en een leuke line up!
Verversrui 15
http://www.cafe-d-anvers.com

#Tip 4: De beste bakker volgens Antwerpenaren:
Bakker Goossens, hier staat elke dag een rij voor de heerlijkste lekkernijen. 

Winkelen kan natuurlijk in de hoofdstraat bij alle grote ketens maar Antwerpen kent tig kleine boetiekjes en conceptstores. Vooral rondom de Kloosterstraat, Kronenburgstraat en Nationalestraat kun je lekker rondstruinen. Daar vindt je ook de leukste antiek en-vintage winkeltjes. 

Heb jij nog leuke tips voor een paar dagen Antwerpen, voor bijvoorbeeld uitgaan en culturele bezoekjes?! Laat het weten aan NotAbleToLabel… 

Ohja, wist je dat de naam Antwerpen is ontstaan door een-hand-te-werpen?!

Volgens een legende werd kasteel ‘t Steen (een historische burcht en het oudste gebouw van Antwerpen), gelegen langs de Schelde, bewoond door de een intense reus: Druon Antigoon. 

Elke schipper die voorbij het kasteel voer, moest tol betalen aan de reus. Wie dit weigerde verloor een hand. Reus Antigoon was zo befaamd, dat het verhaal zelfs de machtige Julius Caesar bereikte. Deze stuurde vervolgens één van zijn dapperste mannen naar Antwerpen: Silvius Brabo. Klein maar dapperHandwerpen in Antwerpen is een mooi gezegde dat hier op zijn plaats is, want Brabo ging Antigoon te lijf en slaagde, na een heftige gevecht erin, zijn hand af te hakken. Met een grote boog zwierde Brabo de afgehakte hand de Schelde in, en gaf zo de stad aan de oever haar naam: van Hand-werpen kwam Antwerpen. 

[thb_gap height=”30″]
(Visited 8 times, 1 visits today)