Winterswijk

Een weekendje weg in eigen land? YES?NO?

Oké ik ben gewoon gek op reizen. Ver of niet ver weg. Even een nieuwe sfeer om je heen. Je ademt andere lucht in, kiest nu wellicht wél voor een bezoek aan een museum of maakt een wandeltocht door het historisch deel van de stad. Gewoon even weg van ‘thuis’ en je gangetje. Om ‘s avonds lekker een onbekend café in te duiken, waar je niemand verstaat. En iedereen jouw Randstadsche G zo hard vindt. Voor een speciaalbier van de streek. Kortom; verrassend. Dingen die je thuis, in je eigen stadje, minder snel zult doen door de drukte van alle dag. Ik ben gek op nieuwe prikkels (Echt??? Ja. ) en ga op zoek naar een aantal leuke bestemmingen. Kijk je mee? Heb je tips? Laat het me weten! En check de video van mijn weekend in Winterswijk.

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

Lees mijn verhaal over de eerste in een reeks tripjes binnen de grenzen van ons land. Verrassend is het zeker; met een prachtig programma opgesteld door de VVV ging ik Winterswijk ervaren, bekijken, meemaken en proeven!  Wie weet kan ik je inspireren en op het idee brengen om eens in de auto of trein te springen en een uur tot twee uur later een fantastisch ‘vakantieweekendje’ te ervaren!

Weet je: Be my Guest, wat mij betreft pak je dit hele pakketje op en doe je alles exact hetzelfde – ik heb ervan genoten! Vakantiegevoel ten top; niet saai, leuk en verrassend en leerzaam. Met activiteiten op mijn agenda waar ik zelf niet snel aan zou denken. Dat maakte het alleen maar leuker, anders verval je een beetje in het bekende. Goed, genoeg erover: lezen maar! En ik hoor natuurlijk graag of je geïnspireerd bent geraakt!

Slapen

In Winterswijk zijn een hoop leuke slaapplaatsen. De Bed and Breakfast waar ik mocht logeren was Bed and Breakfast de Liguster. Een knus tuinhuisje op loopafstand van het centrum, waar je alles hebt wat je nodig hebt. Hoogtepunt was het ontbijt; wat een feest! De gastvrouw kwam een tot in de puntjes verzorgd ontbijtje brengen dat zo leuk gepresenteerd was dat het bijna zonde was om het aan te breken. Maar met een lange dag voor de boeg heb ik mijn buik toch maar goed gevuld en dat smaakte goed!

Info: info@deligusterwinterswijk.nl

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

#Cultuur – Ondernemerscentrum Winterswijk

Wat een heerlijk cultureel broeinest, de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen. Ondernemers Centrum Winterswijk is een bedrijfsverzamelgebouw en flexwerklocatie.De voormalige meubelzaak is in enkele jaren getransformeerd tot een creatieve werkomgeving. Je vindt hier in dit ene gebouw onder andere een fotostudio waar shoots voor magazines plaatsvinden, grappige werkplekken voor schrijvers en ontwerpers, een huiswerkbegeleider, vertalers en nog veel tezamen waardoor deze plek alles behalve een gewoon kantoor is. Er is sinds kort zelfs een eigengemaakte Escaperoom, een spannend spel dat garant staat voor een geweldige groepsactiviteit.

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

#Rust

In dit ondernemersnest is ook plaats voor rust en dat vind je bij Puur Sanne. Mijn eerste afspraak als start van het weekend begint in het ondernemerscentrum. Na een rondleiding door het gehele centrum, waar mijn flexwerkershart sneller van gaat kloppen, laat Sanne me haar praktijk zien. In deze prachtige ruimte, waar je eigenlijk meteen op je gemak bent, biedt ze de mogelijkheid met zaken aan de gang te gaan; zowel fysiek als mentaal want zo zegt ze: “Het hoort allemaal bij elkaar. Ik wil er met de mensen aan werken dat je kunt zijn wie je bent.” Het is best een leuk begin van een weekendje weg kan ik je vertellen! Na een uur sta ik ontspannen en geurend naar een frisse limoenolie voldaan buiten. Met een lekker leeg hoofd wandel ik de stad in, next stop: een hapje eten!

Info: www.facebook.com/puursanne.winterswijk

#Diner

Hertog Karel van Gelre is een historisch pand aan de Markt dat bekend staat om zijn lekkere wildgerechten. Wanneer je via de voordeur binnenkomt tref je een dinergedeelte met een sfeervolle entourage vanwege de knusse schouw en decoratie die tijden van vroeger doet herleven. Wat me opviel was een klein steegje aan de zijkant van het gebouw dat naar een kroeggedeelte lijdt dat de naam “De Lamme Hertog” draagt. Hier tref je een gezellig kroegje met hoge tafels waar je een avond lang je hart op kunt halen tussen de de Achterhoekse gezelligheid.

Info: Hertog Karel van Gelre – Markt 25  – www.hertogkarelvangelre.nl

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

#Kunst

Misschien wel eens iets voorbij horen komen over de jongste museumdirecteur van Nederland? Precies! Dat is dus in Winterswijk. Haar naam is Anne Kremers en ze staat aan het roer van Villa Mondriaan, is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York maar veel belangrijker: zijn schildercarrière begon in Winterswijk! De villa waar Piet van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde is ingericht met prachtige kunst en vertelt een mooie en bijzondere levensloop. De kunstenaar die we kennen van de rood, blauwe, gele vierkantjes, heeft hier duidelijk zijn voetsporen achtergelaten. Wat een leuke ervaring om rondgeleid te worden door zo’n stralende jonge vrouw die over elke hoek in huis en elk doek een verhaal weet te vertellen. Een absolute aanrader!

Info info@villamondriaan.nl

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

#Bit&Bites2

Bij lunchroom Effe Anders ( wat een leuke naam!) doet eigenaresse Joanne Leeuwenburg het graag: net even anders! De jonge ondernemer zoekt steeds naar een grappig detail om een lunch even iets extra’s en onverwachts te geven. Haar zaakje is gezellig ingericht en geeft daardoor een knus huiskamergevoel. De menukaart verandert mee met het seizoen en wereldse gerechten worden niet geschuwd. Zo kan er een touch of India aan je salade toegevoegd zijn of een Mexiaanse feeling aan een Hollandse boterham. Ik heb genoten van een pannetje pittige kip, met prei en champignons, geserveerd met brood en knoflooksaus. En de prijzen zijn heel relaxed; vanaf 4 euro tot 7,50 kun je kiezen uit elke lunch die je aanspreekt! Een goed glas wijn met iets hartigs is ook een prima idee hier. Je kunt vanuit deze plek heerlijk turen naar de Markt en genieten van alle mensen die voorbij komen terwijl de bedrijvigheid achter de bar en de gesprekken met oostelijke tongval rustig voortkabbelen.

Info: http://effeanderswinterswijk.nl/

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

Diner2 #De Nachtwacht

Met stip op 1, wat een heerlijk entree als een gastheer de deur enthousiast voor je openzwaait. De vrolijke Gert Thiessen, eigenaar van restaurant De Nachtwacht aan de Markt maakt graag van elke avond iets bijzonders. De jassen worden aangenomen, de stoelen voor je aangeschoven en als je zit vraagt hij met een grote glimlach; ‘jullie hebben vast zin in een heerlijk speciaalbiertje, een wijntje of liever een frisje?’ Dat vind ik nou leuk. Hij denkt met je mee; en natuurlijk heb ik zin in een speciaalbiertje van de streek. Het restaurant heeft een gezellige intieme atmosfeer en laat je ongedwongen even bijkomen van de dag. De gastheer stemt zijn tempo volledig op zijn gast af, als het biertje op is krijgen we te horen wat er op het menu staat. Omdat er elke dag weer met nieuwe versproducten uit de streek wordt gewerkt is het erg aan te raden om even te horen van de gastheer wat de kok zelf in gedachten heeft. Ik besluit me te laten verrassen en hoef de kaart niet eens te zien. Van voorgerecht tot dessert smaakt het heerlijk. De presentatie van de gerechten is een foto waard en ook over een passende wijn wordt hardop meegedacht. Verderop aan een andere tafel krijgen mensen desgevraagd uitleg over het historische pand waar we ons in bevinden. Tot slot komt de kok bij elke tafel nog even vragen of alles heeft gesmaakt. Voor mij, als stadsmens is dit zo’n leuke ervaring, die persoonlijke touch en heerlijk ontspannen dineren, dat is genieten: een dikke tien!

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

De combinatie van de kraakheldere blauwe lucht en het jonge wintergras dat hier knalgroen tegen afsteekt terwijl de warmte van de zon voelbaar is. Hier wil ik even een tijdje zijn bedenk ik me, wandelen, liters thee drinken, muziek luisteren en heel veel schrijven. Weg uit de urbanise omgeving vol techniek en beton. Hier moet je zijn als je even wilt ontgiften, niet slurpend aan een drassig sapje in de sportschool..

Okey.. dagdromen kun je wel. Maar waarom niet? Het is zonder meer mogelijk te overnachten op dit landgoed. Een prachtig hotel in de Villa en sfeervolle appartementen in het voormalig Koetshuis. Ik heb hier helaas niet overnacht maar aangezien ik aan een aantal uitstapjes niet ben toegekomen ga ik graag een tweede keer naar Winterswijk en dan nestel ik me met alle liefde tussen de bomen en de dieren op dit landgoed.

#Historische stadswandeling

Na een heerlijke lunch bij Effe Anders komt Rudy Spieker van Stichting ‘t Gilde ons ophalen voor een dorpswandeling. Hij neemt ons vanaf het Marktplein ( waar op woensdag en zaterdag altijd, ook nog eens uitgeroepen tot beste, streekmarkt is. ) mee op een reis door de tijd. Van de Steengroeven met hun 240miljoen jaar oude bestaan tot de details aan gebouwen om ons heen. De bedrijvigheid van vroeger tot de ondernemers van nu, het is allemaal ontzettend leuk om te horen. Dan staan we voor de grote kerk op de Markt en leert Rudy Spieker ons over de symbolen op de grote kerk. Hij vertelt ons dat het restaurant Hertog Karel, daar waar we gister hebben zitten dineren, vroeger een fietsenboer was. Hier konden de rijken op zolder leren fietsen, zodat ze niet ondersteboven op straat lagen als het mis ging een eerste keer. We wandelen langs het Melaatsenhuis van 1860 en De Grauw, het eerste Burgemeestershuis uit 1722. Rudy heeft een bijpassende anekdote die je meeneemt naar de tijd van de Freule, de koopman en de herbergier.

[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]
[thb_gap height=”15″][thb_image][thb_gap height=”15″]

#Niet aan toegekomen..

Nog een aantal activiteiten waar bij mij helaas geen tijd meer voor was.. ( ik werd weggebeld voor een fotoshoot voor Miss Etam maar waar ik graag van de zomer voor terugkom )

#Steengroeven

Bekijk een super leuk en informatief filmpje hierover eens op een documentaire van de NCRC over Nationale Landschappen Winterswijk. 

#Theater in de Steengroeven

In de maand augustus worden de Steengroeven ingezet als indrukwekkend toneel voor een grote theatervoorstelling waar een jaar lang hard aan gewerkt wordt door de lokale bewoners.

Kijk hier voor meer informatie http://www.steengroevetheater.nl/

#Dineren met een ster

Wanneer het strandseizoen in september eindigt, transformeert Strandlodge tot winterwereld. Van oktober tot maart is Strandlodge dé locatie van Winterswijk waar een gevarieerde en aantrekkelijke thema-agenda weleens in de smaak zou kunnen vallen. Denk aan Valentijdsdineren, bierproeverijen bij de haard, om nog maar niet te spreken van een overheerlijke kaart met gerechten; De strandlodge aan de Badweg won onlangs namelijk een heuse Michelin Ster.

Tot groot verdriet van mijn reisgenootje ( ik vond het ook jammer maar het was nu eenmaal mijn werk dat riep ) moesten we de lunch laten gaan. We keren met goede hoop terug van de zomer, wellicht mogen we dan alsnog een tafeltje reserveren. 🙂

Kijk voor meer informatie over de Strandlodge op http://www.slww.nl/

#Tot slot

Winterswijk heeft mijn hart best een beetje gestolen. De combinatie van het ‘buiten’ zijn en de grillen van natuur, historie en mens eens op deze manier te beleven vond ik erg verrassend. Daarnaast voelde ik een energie onder de ondernemers die echt zin hebben er een feestje van te maken voor hun gasten. Door dit samengestelde programma (waar ik dus echt hele leuke dingen van heb gemist maar zeker nog inhaal) met ontspanning, kunst, historie, lekker eten en borrelen en buiten zijn heb ik het gevoel van ‘Weg Zijn’ goed kunnen ervaren. Over mijn ervaringen maakte ik een Video, veel kijkplezier!

Ben je enthousist geworden, laat het me weten, dat zou ik erg leuk vinden!

Neem ook even contact op als je vragen hebt met VVV Winterswijk, zij beantwoorden alle vragen over de mogelijkheden voor een bezoek.

Dank aan alle ondernemers, Stichting het Gilde en Gienne te Gronde&Imke te Selle van VVV Winterswijk!

Liefs Jolien

Mijn grote dank aan deze leerzame en verfrissende wandeling. Dit is bij uitstek iets dat ik graag vaker doe, een kleine tijdreis langs mooie gebouwen waarbij de scenes je als vanzelf voor de ogen staan. Op deze manier meegenomen worden door de tijd is een kadootje, dat haal je niet op dezelfde manier uit een boekje. Dank voor deze schat aan verhalen!

Meer informatie over wandelingen, fotografie of accommodatie vind je op: www.gilde-winterswijk.com

[thb_gap height=”30″]
(Visited 7 times, 1 visits today)